Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dek, esnek ve hoş bir bünyeda olmalı, berceste bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birgani mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime anık başlamak mideindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada mideilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine gereğince oldukça müsait ve mideilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir şayan bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet nüansı ortada gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değfiilimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değfiiltirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna saat ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en sağlıklı şayan bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek vasati 6 kamer içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine müesses bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı midein sınırlı bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca şu denli alev değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri temin etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in mütemadi ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en sağlıklı yöntem olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.