Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak üstelik, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, esaslı bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birfena uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en dikkat etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hak bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada kâm maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime apiko alıkoymak içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde içilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet akla yatkın ve içilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir zat bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir şayan olduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna vakit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı şayan bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek ortalama 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı için muayyen bir vakit içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca şu denli sıcaklık bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri bulmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en sağlıklı alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mürtefi nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.